JOULUKINKKU Tarpeet:
1 kpl perinteinen kinkku (7-8 kg)
Kuorrutus:
Kotisinappia
Korppujauhoja
Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Aikaa kuluu 3-4 vrk. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Testaa paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.
Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Mittarin kärki ei saa koskettaa luuta. Paistomittari kannattaa laittaa kinkun kylkeen, jotta mittarin paistoreiästä kypsänä tihkuva lihaneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.
Kypsennä kinkku 125 asteen lämmössä kunnes paistomittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu noin 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun hiukan jäähtyä. Poista nahka. Sivele pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Korppujauhojen ripotteluun voit käyttää apuna siivilää.
Kaada uunipannusta rasva pois ennen lämpötilan nostamista 250 asteeseen. Näin et herätä naapureitasi palohälyttimen kovaan piippaukseen.
Kuorruta kinkku 250 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.